![]() | ![]() |
De wijnproductie in Australië is vooral de laatste jaren explosief gegroeid. Niet dat Australië pas zo recent wijn verbouwt, dat doen ze al zon twee eeuwen, maar Australië heeft nu een wijnbouw die exportwaardig is. Na de Tweede Wereldoorlog is de Australische wijnbouw radicaal gewijzigd en is inmiddels een toonaangevend exportland van wijn uit de Nieuwe Wereld. Niet alleen de productie van wijn is explosief gegroeid, ook de wijngaarden zijn enorm uitgebreid om aan de vraag naar wijn te kunnen voldoen. Wijn uit Australië staat synoniem aanfruit en kwaliteit. Terroir Australië heeft een geweldig prettig klimaat als het om wijn verbouwen gaat. Australië heeft de beschikking over perfect gerijpt fruit en het heeft inmiddels de know-how van het verbouwen van kwalitatief goede wijnen. Deze know-how doet inmiddels niet meer onder voor andere grote wijnproducerende landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk. Nog niet zo heel lang geleden werden in Australië allerlei druivensoorten gemengd tot een merkwijn. Inmiddels is deze tijd voorbij en is terroir hèt kernwoord met vooral veel variatie. Gesettelde merknamen maken steeds vaker plaats voor districts- of wijngaardnamen. Het zuidoosten van Down Under Wijnbouw komt vooral uit de provincies New South Wales, Victoria en South Australia, samen ook wel South Eastern Australia genoemd. Kwalitatief goed herkomstgebieden zijn Barossa Valley, Padthaway en Coonawarra in South Australia, Yarra Valley in Victoria en Hunter Valley in New South Wales. De productiegebieden in het zuidoosten liggen ver uit elkaar waardoor er geen algemene omstandigheid voor klimaat- en bodemomstandigheden is, dit is dus per district verschillend. De druiven Al kort aangehaald is de blend van twee druivensoorten waarbij de shiraz en de cabernet sauvignon in Australië favoriet is. In de wat koudere streken van Australië gedijt de Pinot Noir uitstekend, omdat de temperatuur overeenkomt met die van die in de Franse Bourgogne, precies wat de pinot noir nodig heeft. Bij de witte druiven is de semillon en de riesling de meest gebruikte druivensoort. Van zowel de semillon als de riesling worden droge, semi-droge en zoete wijnen gemaakt. In 1820 werd voor het eerst melding gemaakt van de Riesling druif in Australië. De druif werd toen verbouwd in Penrith, in de omgeving van Sydney. In de loop der jaren ontdekte men in Australië dat de Clare Valley, Eden Valley in South Australia en de Margaret River in Western Australia, uitermate geschikt zijn voor de riesling druif. De riesling druif staat bekend om zijn regionale expressie. De subtiele, mineraalachtige rieslings uit het Moselgebied verschillen enorm van de meer robuuste rieslings uit de Rheingau en de metalige, serieuze rieslings uit de Alsace. Iedere riesling heeft in elke streek een heel eigen karakter. De riesling uit Australië doen daar zeker niet voor onder. De chardonnay is een andere zeer veel gebruikte druivensoort in Australië. Wijnen uit Australië van de chardonnaydruif staan gelijk aan rijk, tropisch en oaky (hout), heftige wijnen dus. Tegenwoordig worden de wijnen met meer zuren en minder alcohol geproduceerd. |