![]() | ![]() |
Sardinië Het zuiden van Italië - het oorspronkelijke Oenotria! - was lange tijd leverancier van anonieme bulkwijnen maar doet van zich spreken met prachtige kwaliteitswijnen. Deze worden in de regel gemaakt van zeer originele, lokale druivenrassen, met o.a. greco en fiano voor wit, aglianico, negroamaro, gaglioppo en primitivo voor rood. Het eiland Sardinië is een wereld op zich zelf, net als het vlakbij liggende Corsica. Zeker qua wijn. Een blik op de indrukwekkend lange lijst van druivensoorten met veelal zeer exotisch aandoende druivensoorten zegt wat dat betreft genoeg. Ze zijn deels van Spaans-Catalaanse origine, deels inheems. De belangrijkste soort voor rood is de cannonau, die soms bijna portachtige wijnen kan produceren. Voor wit is dat de vermentino, in stijl variërend van vrij zwaar tot aangenaam fris. Eeuwenlang werd la Sardegna overheerst door verschillende volkeren, waarvan de Spanjaarden een prominente rol hebben gespeeld. Desondanks, of misschien juist als gevolg daarvan, is Sardinië een besloten, unieke gemeenschap gebleven in Italië. Mijn Wijnmannetje van het Wijnvrienden Collectief hebben het tophuis Tenuta Soletta geselecteerd. Mooie wijnen die vaak beschreven worden in de Associazione Italiana Sommelier, Gambero Rosso en de Wine Spectator. |